מריחואנה רפואית

בשנים האחרונות, המריחואנה הרפואית מקבלת הכרה כתרופה המועילה ומקילה על חולים במחלות קשות, אשר השימוש במריחואנה מסייע להם ומקל על כאבם. במאמר זה, אפתח צוהר אל תרופה זו והדרך לקבלת האשור בעיקר מההיבט המשפטי, כמו כן אשתף במספר מקרים מעניינם – בהם טפלתי לאחרונה ביחד עם עורך הדין אברהם ברדוגו.

הסמכות לתת רישיון:

כידוע השימוש, החזקה, גידול, סחר, יבוא של מריחואנה אסור על פי פקדת הסמים המסוכנים אולם בפקודה קיים חריג המאפשר לגורם המוסמך לתת רישיונות לייבא, לגדל, לספק ולהשתמש בה לצרכים רפואיים.

כך נקבע בסעיף 12 לפקודת הסמים המסוכנים {נוסח חדש}, תשל"ג-1973

"השימוש בסם מסוכן מותר אם הוא לצורך ריפוי והסם סופק למשתמש מאת רוקח, רופא או רופא וטרינרי בתנאים האמורים בסעיף 11(3) או סופק על פי רשיון".

הגורם המוסמך בארץ, הנו ד"ר יהודה ברוך המשמש גם כמנהל בי"ח אברבנאל, לציידו קיימת וועדה  מייעצת אשר אמורה להחליט במקרים  שנויים במחלוקת, על מנת להקל אושרו עוד חמישה מנהלי חלוקות אונקולוגיות ברחבי ארץ ליתן רישיון בבתי החולים: רמב"ם, זיו, אסף הרופא, איכילוב ושיבא.

משרד הבריאות כאמור, באמצעות המוסמכים לכך, מאשר באופן מוגבל על פי קריטריונים שנקבעו מראש, רישיונות לשימוש במריחואנה רפואית על פי מרשם רופא.

תהליך קבלת הרישיון:

חולה הזקוק למריחואנה לצרכים רפואיים צרך לפנות לרופא מומחה בתחום המחלה ממנה הוא סובל, מדובר במומחה המכיר את החולה ואת ההיסטוריה הרפואית שלו, המומחה ממלא טופס בקשה (קיים באינטרנט) ובה הוא ממלא את ההיסטוריה הרפואית וממליץ על טיפול בקנאביס/מריחואנה רפואית

הבקשה נשלחת למשרד הבריאות ושם מחליטים האם לאשרה, תהליך הלוקח מספר שבועות

השפעות המריחואנה:

המרכיב המרכזי בצמח הנו חומר הקרוי THC, לחומר זה השפעות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות על המשתמש המשפיעים על מצב הרוח, מרכזי האכילה והעצבים, מדובר בהשפעות כגון: רוגע מצב רוח משופר שלווה, שיכוך כאבים, הקלה בבחילות והקאות, הגברת התיאבון ועוד.

מחלות מוכרות:

כיום ישנן מחלות המוכרות המאושרות לטיפול בחולים באמצעות המריחואנה וישנן כאילו המוכרות רק במקרים חריגים, המדובר בסרטן, איידס, ניוון שרירים, כאבים כרוניים, קרוהן,  קולוטיס בעיות מעיים, לחץ דם גבוה, פוסט טראומה טרשת נפוצה, גלואקומה, אסטמה קשה, סכרת, מחלות עור, בעיות שינה, טורט, אלצהמייר, פרקינסון

אין המדובר לעניות דעתי, ברשימה סגורה וככל שיש יותר מחקרים לגבי מחלות ספציפיות, כמו גם הכרה בינלאומית ביתרונות המריחואנה הרפואית – נתן יהא לאשר טיפול גם במחלות נוספות, ברור כי במקרים של מחלוקת יש לפנות לייעוץ וטפול של עו"ד מומחה.

אספקת התרופה:

כיום, ישנן כשמונה מגדלים מאושרים, המגדלים והמספקים את המריחואנה לחולים, במקומות שאושרו על ידי  ד"ר יהודה ברוך, ובמקרים מסוימים מביאים את התרופה ישירות לבית החולה

העלויות המרכזיות הנם כיום: כ-370 ₪ לחודש, 120 ₪  להדרכה חד פעמית, 100 ₪ לשינוע

ישנם כיום אלפי חולים שקבלו רישיונות לשימוש לצרכים רפואיים, המשתמשים במריחואנה הרפואית בסיגריה מגולגלת ו/או במכשיר אידוי ו/או כשמן או משחה והצפי הוא כי בשנים הקרובות יהיו כעשרות אלפים חולים בעלי רישיון.

השבת זרעי המריחואנה:

בתקופה האחרונה ,טפלנו בחולה אשר קבל רישיון לגדל ולהשתמש בגראס, בהעדר מקום חוקי בישראל לקנות זרעים הוא הזמין אותם מחו"ל באינטרנט ואילו הוחרמו לו ע"י משטרת ישראל – בהחלטה תקדימית  הורה בימ"ש למשטרת ישראל להשיב לו את הזרעים. להלן החלטת בית המשפט בעניינו.

"בקשה להשבת תפוסים. המדובר ב-5  זרעי קאנביס אשר אותם ייבא המבקש מחו"ל. הבקשה מתבססת על כך כי למבקש קיים רישיון בהתאם לסעיף 7 לפקודת הסמים המסוכנים, לגדל עד 20 זרעי קאנביס. עד 10 שתילים בגובה 1.5 מטר לכל היותר, וכן 200 גרם פרחי קאנביס. הזרעים נתפסו ביום 29/11/11 ועד ליום זה הוחזרו למשיב.

לטענת המשיבה הינה כי אומנם נכון שיש למבקש רישיון להחזקה, שימוש וגידול של סם מסוכן, ואולם אין לו רישיון לייבאם. אומנם אין כל ספק כי הרישיון אינו מתיר ייבוא. יחד עם זאת, המשיבה לא הצביעה בפני על מקור בישראל שבו ניתן לרכוש זרעי קאנביס, שהרי ברור לחלוטין שאם קיים מקור כזה אזי ייבוא אסור. כמו כן, ברור שאין קיים מקור כזה כי אז בהחלט ניתן שלא להפליל התנהגות מייבאה שתכליתה מימוש הזכות שהוקנתה על פי הרישיון. שאלה זו הינה שאלה שצריכה להחחקר על ידי משטרת ישראל, ומשום מה ועד היום במשך 5 חודשים מאז שנתפסו הזרעים, לא נעשו פעולות חקירה בהקשר זה, ולא הוצגה בפני כל תשתית בענין. נוכח האמור, הרי שסבורני כי יש לאפשר למשטרת ישראל להשלים את חקירתה במועד הקבוע בחוק, דהיינו 180 יום מיום התפיסה. והיה ועד למועד זה, לא תהא כל התפתחות חקירתית בכיון זה, כי אז יוחזרו הזרעים למבקש בכפוף לכך שיוצג בפני משטרת ישראל רישיון בר תוקף. ראה: ה"ת (ראשל"צ) פלוני נ מדינת ישראל מיום 24/04/12  6440-04-12,

מקרה זה מעוררת תהיות רבות ובראשיתן מדוע משרד הבריאות לא נותן למגדלים או לחולים שקבלו רישיון רישיון חוקי לייבא את הזרעים ?? ובמצב הקיים חושף אותם להליכים פליליים??

עתירה לבג"ץ למתן רישיון:

מקרה אחר, הנו סירוב משרד הבריאות ליתן רישיון לחולה, לפיכך הגשנו עתירה לבג"ץ בה הורה בית המשפט העליון לבחון את טענות החולה על ידי הוועדה המייעצת. להלו פסק הדין בעניינו

"עניינה של העתירה במשאלת העותר, הסובל ממחלת עיניים, לקבל קנאביס רפואי כתרופה. המשיבים סבורים כי תעודה רפואית שהגיש וכן חומרים נוספים שצירף אין בהם די לשכנע בצורך, בהיות המחלה בה מדובר כזאת שאינה מוכרת בהתוויות הקיימות לקנאביס רפואי

לאחר שמיעת הצדדים ושיג ושיח הוסכמה עליהם הצעתנו, כי משרד הבריאות ימנה פנל של רופאי עיניים לבחינת עניינו של העותר ומשאלתו לקנאביס רפואי ככל  הנחוץ. אנו מבקשים כי הפנל ימונה תוך 21 יום. העותר יעביר למשיבים תוך פרק זמן זה כל חומר שימצא לנכון, אם חוות דעת משלימה ואם מאמרים רפואיים. הכרעת הפנל תינתן תוך 90 יום מהיום. בנתון לכך נמחקת העתירה בלא צו להוצאות."

פלוני נ בנימין נתניהו שר הבריאות וראש הממשלה ואח’, מיום 29/11/12  ראה: בג"ץ 2719/12

נתן ללמוד ממקרה, זה כי לא כול הזכאים לתרופה אכן זוכים לה ואלמלא מאבק משפטי ימשיכו לסבול ללא כול הצדקה רפואית או חוקית!

לסכום:

מריחואנה או קנאביס הנם סמים מסוכנים אסורים על פי החוק במדינת ישראל, אולם בשנים האחרונות לאור מחקרים רפואיים ושינוי בגישת המחוקק בארץ ובעולם, מקבלת המריחואנה הרפואית הכרה בינלאומית כתרופה המסייעת לחולים במצבים קשים במקום  בו תרופות אחרות כשלו.

בישראל ישנם אלפי חולים אשר למרבה הצער נזקקים לתרופה, על חולה אשר סבור כי הנו זקוק לתרופה להתייעץ עם רופא מומחה ולפעול על פי הנחיותיו, במקרים אחרים יש לפנות לעורך דין על מנת למצות את ההליכים המשפטיים למיצי זכויות החולה לקבלת התרופה..

כותב המאמר: עורך דין דניאל כפיר, מומחה בפליליים, בוגר אוניברסיטת תל אביב ושופט צבאי בדרגת רב סרן במיל". אין בתוכן המאמר משום להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי 

יצירת קשר