למלך אין כתר – אלימות בתוך המשפחה כתוצאה ממשבר הקורונה

ימים קשים עברים על העולם, משבר גלובלי כמוהו לא היה. זה חוצה גבולות, יבשות ומגדרים. כולם חשופים למחלה, ללחץ ולהשלכות השונות. מן הסתם יש גם לא מעט השלכות משפטיות אשר מעסיקות את מערכות האכיפה ואת עורכי הדין הפליליים.

מעבר למשבר הבריאותי יש כאן גם צונאמי חברתי. אנשים נכנסו להסגר, יש כאלה אשר נמצאים בבידוד ומשפחות שלמות מצאו עצמן סגורות בבית אחד במשך שעות וימים, סיר לחץ זה under statement להגדרת המצב.

הקורונה, הוירוס המיסתורי גובה מחיר יקר, אנשים איבדו את שגרת יומם ועוד הרבה מעבר לזה. יש אנשים שאבדו את עבודתם באופן מוחלט או הוצאו לחל"ת, יש הנדרשים לחתום אבטלה, סיטואציה קשה הפוגעת באגו ובמורל. עצמאים רבים נותרו ללא מענה כלכלי, אנשים איבדו כספים רבים בבורסה והפנסיה של כולנו עתידה להינזק. ההווה מאתגר והעתיד מפחיד וזאת שגרת החיים.

הסטרס מוביל אנשים להגיב בצורות שונות, יש את האופטימיים שמשאירים את הראש מעל המים מנסים לנצל את המצב לצמיחה, יש את אלה שנכנסים למרה שחורה ויש את מי שהמצב סוגר עליו והדרך היחידה שלו להתמודד היא בהוצאת אגרסיות, בעיקר בבית.

אלימות בתוך המשפחה היא כמובן לא תולדה של לחצים ומשברים עולמיים, היא גם לא אמורה להתרחש בכלל. אך המציאות העגומה מוכיחה כי אלימות כזאת קיימת בכל מקום, באופנים שונים ולחץ נוסף שנכנס למשוואה רק מעצים אותה. משפחות רבות נמצאות במציאות קשה של סבל יום יומי, תופעות של אלימות פיזית, מינית, מילולית, פסיכולוגית וכלכלית, הטרדה מאיימת וחשש כבד לחיים ולשפיות. אלו התנהגויות אסורות על פי החוק ומוגדרות כעבירות פליליות.

המחוקק מתייחס לאלימות באופן כללי כדבר חמור ובהתאם לכך נחקק חוק מניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב-2001  מטרת חוק זה היא להגן על אדם מפני פגיעה בשלוות חייו, בפרטיותו, בחירותו או בגופו, בידי אדם אחר שנקט נגדו הטרדה מאיימת או שפגע בגופו.

חשוב להבין כי אלימות בתוך המשפחה היא אלימות שונה מכל הטרדה מאיימת אחרת. מדובר על עבירות שהרגישות והמורכבות שלהן גבוהה במיוחד. להגדרה זו נכנסות סיטואציות של אלימות בין בני זוג נשואים ושאינם נשואים,  אלימות נפשית, פיזית ומינית כלפי ילדים ע"י הוריהם,  אלימות כלפי הורים ע"י ילדים,  אלימות בין קשישים וכלפי קשישים על ידי בני משפחתם או מטפלים,  אלימות קשה בין אחים וכן,  ילדים ומתבגרים החשופים ועדים לאלימות במשפחתם גם אם אינן חווים זאת על בשרם. אלימות בתוך המשפחה מושפעת מגורמים שונים, היא מונעת מיחסי תלות, יצר נקמנות, סכסוכים מתמשכים, מאבקי כח  וכד'. ומה שמייחד אותה ברוב המקרים מסוגי אלימות אחרים זאת הבושה והפחד.

עבירות אלימות בתוך המשפחה מאופיינות בספקטרום רחב של אופנים: אלימות פיזית  –פגיעה גופנית מכל סוג והסבת נזק לבן או בת המשפחה, אלימות מילולית – אשר באה לידי ביטוי בקללות, איומים, השפלות התעמרות וכד'. אלימות נפשית – מניפולציות רגשיות, משחקי כח, בידוד חברתי ושליטה מוחלטת, זלזול והפחתת ערך עד לאובדן הערך העצמי ותלות מוחלטת בפוגע. אלימות כלכלית –כחלק מאלימות נפשית ורגשית ישנו גם משחק עם משאבי הבית, הפוגע שולט באופן מוחלט בכספים ובהחלטות הקשורות לפיננסים וממדר לחלוטין את שאר בני הבית, מצב היוצר סיטואציות של רעב ומחסור בזכויות בסיסיות. אחת מהעבירות המורכבות והקשות ביותר בתוך הבית והגרעין המשפחתי היא האלימות המינית, עבירות הנעות בין הטרדה ועד אינוס של בני או בנות המשפחה, זה יוצר כמובן פגיעה פיזית ונפשית עצומה.

המערכות הנדרשות להתמודד עם אלימות בתוך המשפחה כוללות את המשטרה, מחלקת הרווחה, והמערך המשפטי כולו, לרבות בית משפט השלום, בית הדין לענייני משפחה, בטיפול ערכאות בבית משפט אזרחי ורבני. המחוקק הבין את השונות וגיבש חוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א-1991  החוק אמור להעניק הגנה לאדם החווה אלימות כל שהיא במסגרת המשפחתית.

החוק מעניק זכות לבית המשפט או לבית הדין הרבני, לאחר קבלת תלונה על פגיעה מטעמו של הנפגע, להוציא צו הגנה נגד אדם המפעיל אלימות בבן משפחתו. את הצו מגישים כנגד אדם אשר נהג/נוהג באלימות בבן משפחתו, ביצע בו עבירת מין או כלא אותו שלא כדין. כאשר המציאות מוכיחה כי יש בסיס סביר להניח שהוא מהווה סיכון לבן המשפחה ברמה הפיזית, הנפשית או המינית. האדם התעלל בבן משפחתו התעללות נפשית ממושכת, או לא אפשר לו לנהל אורח חיים סביר.

הצו מאפשר להרחיק את האדם האלים מביתו ומסביבת מגוריו, למנוע ממנו לעשות שימוש בנכס השייך לו ולאסור עליו לשאת נשק. תקופת הצו הראשונית היא לשלושה חודשים. כאשר ניתן להאריכו עד שישה חודשים, כאשר ישנם נימוקים מיוחדים ובסיוע משפטי מקצועי של עו"ד פלילי ניתן להאריך את הצו עד שנה אחת. הצו הוא רק פתרון חלקי וזמני בהחלט ופעמים רבות ניתן לראות שהמפגע אפילו לא מיישם אותו. גורמי האכיפה מנסים לאכוף ובתי המשפט מתמודדים עם אין ספור סיטואציות ותיקי אלימות שונים.

ענישה בנושא אלימות במשפחה

כאשר ישנה אסקלציה של האלימות בתוך המשפחה, המשטרה יכולה לעצור את הפוגע למעצר ממושך. התביעה תנסה להשאירו עד תום ההליכים כדי למנוע מהעצור לבצע מקרה אלימות חמור יותר בבני המשפחה שהתלוננו נגדו. הפרקליטות אשר נוטה להחמיר ולמנוע סיכון דורשת חוות דעת מקצועית מגורמים סוציאליים, בריאות הנפש והמשטרה במטרה להעריך את רמת המסוכנות טרם שחררו מהמעצר.

חשוב להבין כי הענישה הצפויה למפגע, באם מדובר על אלימות בתוך המשפחה, חמורה יותר ממה שמוצהר בחוק מניעת הטרדה מאיימת. לתפיסת המחוקק וגורמי האכיפה הבית והמשפחה אמורים להיות מקום מבטחים עבור בני הבית כולם, מקום בו אין סכנה לגופם או לנפשם. לכן, כל מקרה אלימות במשפחה נבחן בחומרה והעונש בו מוחמר. גורמי האכיפה והמשפט מגלים רגישות יתרה למקרים המורכבים והענישה בהתאם.

דוגמאות להבדלי הענישה:

חוק מניעת הטרדה מאיימת אלימות במשפחה

 

עבירת תקיפה המוגדרת כפשוטה עונש מקסימאלי עד שנתיים מאסר עונש המקסימאלי – 4 שנות מאסר

 

תקיפה הגורמת חבלה של ממש עד 3 שנות מאסר כלפי בן/בת זוג – העונש המקסימאלי הינו 6 שנות מאסר

 

אחראי כלפי קטין או חסר ישע – העונש המקסימאלי הינו 7 שנות מאסר

עבירת פציעה עד 3 שנות מאסר עונש מקסימאלי של 6 שנות מאסר

 

חבלה חמורה

 

עד 7 שנות מאסר עונש מקסימאלי של 10 שנות מאסר

 

 

כאשר ישנה סיטואציה קשה של אלימות בתוך המשפחה, הן הנפגע והן הפוגע נדרשים לייצוג וליווי משפטי, פנייה לעו"ד פלילי המתמחה בטיפול בתיקי אלימות קשים, גם בתחום דיני המשפחה, יסייע לקדם את התיק על הצד הטוב ביותר, כאשר הנפגע או הנפגעת מקבלים את ביטחונם האישי בחזרה והפוגע מקבל את העזרה לה הוא זקוק, משפטית ונפשית.

פנייה למשרד עו"ד דניאל כפיר ועו"ד מורן לוי מבטיחה ליווי ושירות מקצועי ע"י צוות עורכי דין המתמחים בחוק הפלילי ומכירים היטב את תחום עבירות אלימות במשפחה ואת ההליכים השונים ומדרגי הענישה. צוות עוה"ד בקיאים בניואנסים ובדרישות החוק ובעלי ניסיון רב בתיקים מגוונים.

יצירת קשר