עבירת נהיגה בזמן פסילה קבועה בסעיף 67 לפקודת התעבורה (נוסח חדש), התשכ"א-1961, ואליה כפועל יוצא נלוות גם בדר"כ עבירה של נהיגה ללא ביטוח בהתאם סעיף 10(א) לפקודה וגם נהיגה ברכב ללא ביטוח בניגוד לסעיף 2א לפקודת הביטוח רכב מנועי(נוסח חדש),התש"ל-1970. נהיר כי נהיגה תחת שלילה היא עבירה חמורה, אולם לא הכל אבוד וישנם דרכים משפטיות להתמודד עם תיק שכזה בבית משפט, הן על ידי הפחתה משמעותית של העונש הצפויה(לעיתים מאסר) ואף זיכוי מין הדין.
כך לדוגמא, נהג שנוהג ללא רישיון נהיגה מעולם מהווה סכנה ממשית ומוחשית לעוברי הדרך שכן לא הוכשר ולא הוסמך לנהיגה מעולם. כלי הרכב בו הוא נוהג עלול ברגע להפוך לכלי משחית כנגד כל משתמשי הדרך, יחד עם זאת כאשר לעבירה זו מצטרפת עבירת נהיגה בפסילה – או נהיגה בשלילה בלשון אחרת, הרי חומרת המעשים גבוהה יותר. אם כן כיצד ניתן להתמודד עם אישום שכזה?
חומרת העבירה בראי בית המשפט
על חומרתה של עבירת נהיגה בפסילה או תחת שליליה ניתן ללמוד מפסק הדין ברע"פ 6115/06 מדינת ישראל נ' אבו-לבן, כדלקמן: "נדמה כי אין צורך להרחיב אודות החומרה הכרוכה בנהיגה בזמן פסילה. בביצוע מעשה כזה מסכן הנהג, שכבר הוכיח בעבר כי חוקי התעבורה אינם נר לרגליו, את שלום הציבור – נהגים והולכי רגל כאחד; הוא מבטא זלזול בצווים של בית-המשפט; הוא מוכיח, כי לא ניתן להרחיק אותו נהג מהכביש כל עוד הדבר תלוי ברצונו הטוב"
העונש הצפוי
נתפסתם נוהגים בפסילה, העונש הצפוי, יכול להיות גם מאסר תחת סורג ובריח, העונש נע בתוך מתחם של מספר חודשי מאסר בפועל ועד ל- 20 חודשים. כך ממש. כך למשל פסק דין בעניין כהן נהג הורשע בעבירות של נהיגה בפסילה, נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ונהיגה ברכב ללא ביטוח ובית המשפט קבע כי מתחם הענישה לנהיגה בפסילה הינו ממספר חודשי מאסר בפועל ועד 20 חודשי מאסר בפועל ובין שנתיים לחמש שנות פסילת רישיון נהיגה. אכן כך.
פניי לעו"ד תעבורה- מזעור העונש ומניעת קבלת מאסר בפועל
ישנם דרכים משפטיות רבות להתמודד עם אישום שכזה, כך למשל בחינת חומר החקירה על ידי עורך דין המתמחה בנהיגה בפסילה, יכול להפוך את הקערה על פיה, ככל וימצאו כשלים ומחדלים חקירתיים, בלשון אחרות רשלנות בפעולות השוטרים.
דוגמא נוספת, היא כאשר מדובר בנהג ללא עבר פלילי וכשיש אינדיקציה של ממש לתהליך שיקומי בפני קצין מבחן יש נטייה להקל בעונש בדרך של עבודות שירות ואפילו עבודות לתועלת הציבור ועונש הפסילה יכול לנוע בין 3 חודשים ועד לפסילה של כשנתיים, פסילה על תנאי, קנס ורכיבי תנאי. היינו בניית נציב משפטי שיקומי על ידי עורך דין לתעבורה יכול להביא למניעת מאסר או הארכת המאסר על תנאי, עבודות שירות, או צו של"צ ואף זיכוי מין הדין. חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד בטרם החקירה ומיד עם עיכובכם בשטח.
עורך דין לתעבורה מורן לוי, צבר לזכותו הצלחות רבות בייצוג נאשמים, חשודים ואזרחים רבים, מומחה לדיני תעבורה בכלל ובניהול תיקי נהיגה תחת פסילה בפרט, בעל תואר ראשון במשפטיים (.LL.B) ותואר שני במשפט פלילי (.LL.M) מאוניברסיטת בר אילן.