סמים פס על החוק – עבירות סמים בקרב בני נוער

מערכת היחסים בן האדם לסם

מערכת היחסים של האנושות עם סמים קיימת מאז ומעולם. סמים בצורות שונות, מוזכרים במקרא וברישומים היסטוריים אחרים, כאשר חומרים כמו פרג – אופיום, קנבוס – קנאביס, ניקוטין של הטבק וקוקאין המופק מצמח הקוקה, נמצאים בשימוש כבר מאות בשנים. אלה ועוד סוגים רבים שימשו בטקסים דתיים, כחומרים למטרות קוסמטיות ורפואיות ועוד. לכל החומרים הללו יש היסטוריה ארוכה, השזורה במיתוסים ובתרבויות ומעידה על נטיית האדם לחומרים פסיכו-אקטיביים. אמנם דפוסי שימוש דומיננטיים השתנו בהתאם לתקופות ולמקומות אך, הדילמות, ההתנגדויות והשיח מסביב לשימוש ולהשלכות הסם תמיד היה כאן וכנראה שימשיכו להתקיים עוד שנים רבות. לכן עבירות סמים הינם נפוצות מאוד בקרב מגוון רחב של האוכלוסייה.

מתי בעצם צריכת סם הופכת לעבירת סמים?

בשל הדואליות והתפיסות השונות הרווחות בציבור, החליט המחוקק במדינת ישראל, ליטול את המושכות ולהגדיר את תפיסת עולמה של המדינה והחברה בנוגע לשימוש וסחר בסמים. על מנת להבין לעומק את הבעיה חשוב להגדיר מהו סם. הרשות הלאומית למלחמה בסמים הפועלת מתוקף חוק הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול, תשע"ז-2017 מגדירה סם כך: "סמים הם חומרים המוכנסים לגוף שלא לצורך הזנה או ריפוי, ומשפיעים על הגוף והנפש. השפעתם על המוח משנה את התייחסות המשתמש אל הקורה סביבו, בלא יכולת של שליטה בשינוי".

הכוונה היא לחומר טבעי או מלאכותי (כימי) החודר לגוף דרך מערכת הנשימה (עישון, הסנפה), עיכול (כדורים), או העור (הזרקה) ומשם אל מחזור הדם, למוח ולמערכת העצבים המרכזית וגורם לאדם להיות במצב של התרוממות רוח ובו בזמן מחולל בו שינויים גופניים, תלות והתמכרות. כאשר חומר פסיכו-אקטיבי ניתן כתרופה יש על כך פיקוח רופא ומעקב אחר המרשם, בעוד אדם הצורך סם במטרה לשנות את תחושותיו הפיזיות והרגשיות ולא כצורך רפואי, הוא עושה זאת ללא פיקוח ומסכן את עצמו ואת הסביבה.

ההיסטוריה בדבר יחס האדם לסם

ההיסטוריה ממחישה שהיחס לסם מעוצבת על ידי גורמים רבים, כולל תרבות, חברה, דת ואמונות, פסיכולוגיה אינדיבידואלית (טראומות, חרדות, אישיות אנטי-חברתית), קוגניציה (התמכרות כהתנהגות "נלמדת"), נוירוביולוגיה וגנטיקה. התנהגות ממכרת נובעת משילוב של חומר ואישיות. כך שהתמכרות היא לא רק חומר, אלא הדרך בה אדם משתמש בה.

זה יכול להסביר מדוע צעירים רבים מסתקרנים ומסתכנים בנטילת סמים, התקופה הרגשית המטלטלת הלחץ החברתי, הרצון להרגיש שייכים או לברוח מהפחדים והמצוקות, מפגיש אותם עם מה שנראה להם כמפלט האולטימטיבי. "התמכרות מתחילה בתקווה שמשהו 'שם בחוץ' יכול למלא באופן מיידי את הריק בפנים" (~ג'ין קילבורן). הם בטוחים שהתנסות חד פעמית אינה מזיקה ורבים מהם לא מבינים את ההשלכות עד שכבר מאוחר מידי.

בדו"ח השפעה לשנת 2018 של עמותת עלם – העמותה לנוער במצבי סיכון, נמצא כי אחד מכל ארבעה בני נוער משתמש בסמים. מרבית בני הנוער המתנסים בסמים, אינם מודעים לכך שכבר מן הרגע בו נגעו בסם הם עוברים על החוק הפלילי וגם אם רכשו עבור חבריהם והם מחלקים אותו בניהם זה נחשב, עפ"י 'החוק היבש', סחר בסמים.

מאחר שמדובר על מגפת מדינה החוצה סקטורים, גילאים ומגזרים, גורמי אכיפת החוק רואים בחומרה עבירות הקשורות לסמים ונגד עבריינים נפתח הליך חקירה ו/או תיק פלילי העלול בהחלט להשפיע על עתידם לטווח הארוך.

מה היא בעצם עבירת סמים?

החוק מונה כמה סוגים של עבירות בתחום הסמים אשר בגינם ניתן עונש חמור. השימוש בסמים הוא עברה פלילית, אך המחוקק עורך אבחנה בין מי שמחזיק סם לשימוש אישי ובין מי שסוחר או מספק סמים לאחרים. האבחנה נובעת מהכמות שנתפסה.  בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973 יש פירוט של סוגי הסם השונים וכמויות הנחשבות לשימוש עצמי או לסחר והענישה בכל פרמטר:

  • שימוש בסמים – עד 3 שנות מאסר.
  • החזקת סמים לשימוש עצמי– עד 3 שנות מאסר.
  • החזקת סם לא לשימוש עצמי – עונש עד 20 שנות מאסר.
  • החזקת כלים לשימוש עצמי – עונש עד 3 שנות מאסר
  • החזקת כלים לא לשימוש עצמי – עונש עד 20 שנות מאסר.
  • גידול סמים – עונש עד 20 שנות מאסר.
  • יבוא/יצוא, אספקה, תווך בעסקה, סחר, גידול, יצור, הפקה/הכנה – עונש עד 20 שנות מאסר.
  • הדחת קטין לסמיםמסוכנים – עונש עד 25 שנות מאסר.
  • מתן סם מסוכן לקטין – עונש עד 25 שנות מאסר.

האם עבירת סמים הינה עבירה פלילית?

מאחר ששימוש בסם הינו עבירה פלילית, בני נוער אשר בקלות דעת משתמשים בו, עלולים לסבך לעצמם את החיים. פנייה לעו"ד פלילי המתמחה בעבירות סמים ומומחה בעבירות קטינים, מיד לאחר המעצר ועוד טרם החקירה הראשונית ע"י המשטרה, עשויה לסייע לו לעבור את הסערה בלי שיפתח לו תיק פלילי שיכתים את עתידו.

הליווי של עו"ד מומחה לחוק הפלילי בעל ניסיון בתיקי עבירות סמים בקרב נוח נוער, יבטיח ליווי מקצועי וחשיבה אסטרטגית אשר תסייע לקטין למזער נזקים עד כמה שניתן. עורך הדין מנהל את התהליך מול חוקרי הנוער ובית הדין, הוא מתווה את הדרך ואת קו ההגנה בהתאם לחומרת המקרה והחלטת המשטרה. בתום החקירה יקבע האם יפתח תיק פלילי לקטין או לא. במידה ויוחלט לפתוח נגד הקטין הליך פלילי זה יתנהל בכפוף למצוין בפקודת הסמים, עם אפשרות לתקופת מאסר בפועל.

חשוב לזכור כי המערכת הפלילית על כל אוכפיה מעוניינים למגר את תופעת הסמים בקרב בני נוער ועושה לילות כימים להרחיק בני נוער מהסכנות ולהגיע במידת האפשר למקורות אשר מספקים סמים לקטינים, לכן, שיתוף פעולה של הקטינים עם עורך דינם,  עשוי להיטיב את מצבם ולסייע בהקטנת המגפה.

פנייה למשרד עו"ד דניאל כפיר ועו"ד מורן לוי מבטיחה ליווי ושירות מקצועי ע"י צוות עורכי דין המתמחים בחוק הפלילי ומכירים היטב את בתי הדין לנוער ואת ההליכים הייחודיים המתנהלים בהם בדלתיים סגורות, בקיאים בניואנסים ובדרישות החוק.

 

יצירת קשר