בלילה בלילה כאשר הרחובות והכבישים חשוכים יוצאים הינשופים, לא הציפור… המכשיר. מתקן אכיפה שהמשטרה משתמשת בו כדי לבדוק את רמת האלכוהול בגופו של נהג שחשוד בנהיגה בשכרות.
המחוקק קבע איסור נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים משכרים. מדובר על עבירה פלילית לכל דבר ועניין, הגם אם מופיעה בפקודת התעבורה, התשכ"א – 1961 ולא בחוק העונשין עצמו. עוברי העברה בתחום התעבורה, עומדים בפני ערכאה משפטית של בית משפט לתעבורה בו ישובים שופטים המתמחים בתחום.
כאשר שוטר מזהה נהג החשוד בנהיגה בשכרות הוא רשאי לעצור אותו ולבצע כמה אבחונים. כמובן שאין מקרה אחד דומה למשנהו אך ישנם כמה מאפיינים שניתן להסיק על כשירות הנהג מבדיקות בשטח, עמידה יציבה, פוקוס, הליכה בקו ישר, דיבור לעניין… בדיקות אשר עשויות להצביע על נהג שתוי. בנוסף על הבדיקות הראשוניות הללו ישנן גם בדיקות הנשיפה. מדובר על שני מכשירים שונים, נשיפון וינשוף.
החוק מגדיר נהיגה בשכרות באחד משלושה מצבים:
- אם הנהג שתה משקה אלכוהולי בעת נהיגה או בזמן שהיה אחראי על הרכב.
- אם נמצא בגופו סם מסוכן.
- אם נמצא בגופו אלכוהולבריכוז הגבוה מהמותר בחוק
באופן עקרוני, כמות האלכוהול המותרת לפני נהיגה מושפעת מגורמים רבים ואינה חד ערכית. היא משתנה בין אדם אחד למשנהו, בהתאם לגיל, מין, משקל הגוף, קצב חילוף החומרים, מצב בריאותי, לחץ דם, משך הזמן שעבר משתיית המשקה האלכוהולי וכד'.
כאשר באים להגדיר בצורה נחרצת, מדובר על בין מנה אחת לשתיים של אלכוהול ולפי בדיקת הינשוף ו/או מעבדה, כאשר ריכוז האלכוהול בגוף הנהג החשוד בשכרות, הוא 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף ומעלה, או 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר דם, בקרב נהגים צעירים בגיל ובניסיון, נהג ברכב מסחרי או ציבורי הפרמטרים מחמירים יותר. בהתאם לתיקון מס' 125 תשע"ט-2018 לפקודת התעבורה.
עצור בצד! – בדיקת שכרות של נהגים
שוטר רשאי לדרוש מנהג הנחשד בנהיגה בשכרות לבצע בדיקת נשיפה באמצעות הנשיפון. זהו מכשיר אלקטרוני נייד המשמש את שוטרי התנועה לבדיקת נוכחות אלכוהול באוויר הנשוף. חשוב לזכור כי תוצאות מכשיר הנשיפון מהוות אינדיקציה ראשונית בלבד לגבי כמות האלכוהול בגופו של נהג החשוד בנהיגה בשכרות. החוק מתיר לנהג לסרב לעבור את בדיקת הנשיפון, גם ללא מתן סיבה מוצדקת. והחוק דורש מהשוטר להסביר לנהג כי הוא אינו מחויב על פי חוק לבצע את הבדיקה.
אך אם עולה מבדיקת הנשיפון כי רמת האלכוהול בדם גבוהה מהמותר, יהיה על הנהג לעבור בדיקת ינשוף, שהיא בדיקה שעל פי חוק, הנהג מחויב לשתף פעולה ולתת דגימת אוויר נשוף. בדיקת הנשיפה תיעשה בו במקום בהתאם להחלטת השוטר ובדיקות פולשניות כגון דם ושתן, יבוצעו במעבדה או במוסד רפואי שקבע השוטר עפ"י רשימה מאושרת של משרד הבריאות.
החוק מחייב את השוטר לפעול בהתאם לנהלי בדיקה מחמירים טרם ובעת הפעלת הינשוף:
- עליו להסביר את מטרת ההליך ואת השלכותיו
- עליו להסביר את המשמעות המשפטית של סירוב שיתוף עולה במתם הדגימה.
- עליו להחליף פיה לכל נשיפה.
- חובה לבצע בדיקת כיול למכשיר הינשוף לפני תחילת המשמרת ובסיומה
- חובה לבצע בדיקה עצמית למכשיר הינשוף לפני תחילת המשמרת ובסיומה ולקבל תוצאה תקינה (שאין רמת אלכוהול כלשהי במדידה).
סירוב לביצוע הבדיקה מעלה את האפשרות להחמרת ההליך המשפטי. נהגים המבקשים לעכב את הבדיקה או פוגמים באיכותה, כדי לטשטש עקבות סם או משקה, או למנוע לחלוטין בדיקה על מנת שלא יהיו תוצאות מוחשיות, ברוב המקרים השוטרים לא יוותרו ויעכבו את הנהג בהתאם למגבלות שהחוק מקנה להם. ההנחה האוטומטית היא שהנהג היה שיכור והוא צפוי לאותם העונשים של נהג החשוד בנהיגה בשכרות. יחד עם זאת, החוק מדגיש את הצורך בשמירה מרבית על כבודו, פרטיותו ובריאותו של הנהג החשוד בשכרות ומדגיש כי על השוטרים להימנע מפגיעה אי נוחות או כאב.
הטעם המר של השכר – ענישה על נהיגה בגילופין
האכיפה והענישה כלפי הנוהגים תחת השפעת אלכוהול הוחמרה בשנים האחרונות, גורמי אכיפת החוק מבצעים פעילויות יזומות ביציאות ממתחמי בילויים, ומגבירים נוכחות בכבישים בימים ותאריכים הידועים באופי החגיגות שלהם והאלכוהול הזורם. הפיקוח ההדוק מוביל גם לענישה הדוקה אשר אינה מקלה גם עם מי שזוהי עברה ראשונה עבורם.
בפקודת התעבורה (נוסח חדש) מצוינת הענישה עבור נהיגה בשכרות (פסילת מינימום בשל נהיגה בשכרות (תיקון מס' 35) תשנ"ה-1995) "39א. הורשע אדם על עבירה כאמור בסעיף 62(3), דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים, ואם כבר הורשע על עבירה זו בשנה שקדמה לאותה עבירה – פסילה לתקופה שלא תפחת מארבע שנים; אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרש בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר". המגמה בשנים האחרונות היא להחמיר ולייצר הרתעה בפני נהגים שלא יעלו על ההגה שתויים.
עשרות נהגים נעצרים לבדיקה ורבים מהם נתפסים עם כמות אלכוהול גבוהה מהמותר. אלה המסרבים לעבור בדיקת ינשוף צפויים לפחות לשנתיים פסילת רישיון נהיגה + 10 נקודות, כמובן לאחר שהוסבר לנהג הסרבן את ההשלכות ומשמעות הסירוב והכל תועד בחומר הראיות.
מי שנבדק ואכן נמצא שיש בגופו כמות הגבוהה מן המותר מורד מהכביש באופן מיידי, רשיונות נשלל בו במקום לתקופה של חודש, אם בעקבות הנהיגה בגילופין התבצעה עבירת תנועה נוספת, תאונת דרכים או פגיעה ברכוש וחיי אדם, הרישיון יפסל לתקופה ארוכה יותר. ממש באותו הרגע מתחיל ההליך התעבורתי. זה השלב בו מומלץ להבין כי החיים עומדים להשתנות ולא להקל ראש בבעיה שנוצרה.
בסמוך לאירוע ולבדיקה יוזמן הנהג להגיע לתחנת המשטרה. חשוב לזכור כי כמו בכל אשמה, עומדת לזכות הנהג חפות עד שיוכח אחרת וכן זכות אי הפללה עצמית. הדרך הבטוחה לנהל את האירוע הוא באמצעות ליווי משפטי כבר למן הרגע הראשון. באם אין סיוע כזה מוטב לחשוד לשמור על זכות השתיקה ולהימנע מלחתום על דו"ח השוטר. אין זה אומר להתנגד להליך המשטרתי, רק לעשות אותו בחכמה. בתחנת המשטרה אליו יגיע הנהג יערך לו שימוע ויוגש נגדו כתב אישום באשמת נהיגה בשכרות, את גזר הדין יקבל בבית משפט לתעבורה. ליווי משפטי של מומחים בדיני תעבורה ובדין הפלילי יבטיחו מיצוי האפשרויות לצאת עם עונש מזערי או זיכוי מוחלט.
פנייה למשרד עו"ד דניאל כפיר ועו"ד מורן לוי מבטיחה ליווי ושירות מקצועי ע"י צוות עורכי דין פליליים, המכירים היטב את תחום התעבורה על בוריו, בקיאים בניואנסים ובדרישות החוק. משרדנו ליווה בהצלחה רבה, תיקי תעבורה בהם ניתן זיכוי ו/או ביטול האישום וכן תיקים בהם הגענו להסדרים שהסתיימו בשלושה חודשי פסילה במקום שנתיים